Na čo sa pripraviť pred prechodom na vegánstvo: výhody a nevýhody

Ak vám záleží na živote zvierat, je len otázkou času, kedy vás vegánstvo osloví. To však nie je jediný dôvod, prečo sa niektorí ľudia rozhodnú nejesť mäso. Často sa stáva, že sa vám od mladosti nepáčila a myslíte si, že sa bez nej zaobídete. Na čo by ste sa však mali pri takejto radikálnej zmene pripraviť?

Ľudia sa považujú za všežravcov. To znamená, že okrem rastlinnej stravy musia mať v strave aj zdroje kvalitných bielkovín. Najčastejšie ich získavame z mäsa a mliečnych výrobkov. V poslednom čase sa však čoraz viac hovorí o tom, že existuje aj veľa rastlinných zdrojov bielkovín.

Niektorí sa dokonca domnievajú, že by sme mali niektoré živočíšne bielkoviny nahradiť rastlinnými, pretože na rozdiel od živočíšnych bielkovín nemajú žiadne negatívne účinky (niektoré druhy mäsa obsahujú veľa tuku, takže môžu prispievať k priberaniu, zvyšovaniu cholesterolu atď.)

vegánstvo výhody a nevýhody

Čo to znamená? Najmä dve veci. Prvým je, že konzumenti mäsa by mali do svojho jedálnička zaradiť viac živočíšnych potravín. Druhým dôvodom je, že vegáni si musia dávať pozor na to, aby mali v strave zdroje vitamínov a iných látok, ktoré im po vyradení mäsa a živočíšnych produktov môžu chýbať.

Nižšie sa však pozrieme na všetko dôležité o vegánskej strave.

Výhody a nevýhody vegánskej stravy

Skôr ako sa pozrieme na to, ako môže vegánska strava vyzerať, mali by sme sa spoločne pozrieť na jej výhody a nevýhody. Je celkom jednoduché zistiť, či je tento životný štýl pre vás vhodný.

Medzi výhody patrí:

  • Vedomé stravovanie
  • Niektoré zdravotné výhody
  • Široká ponuka potravín
  • Podpora chudnutia
  • Nižšie náklady na potraviny
  • Udržateľnosť pre planétu
  • Súcit so zvieratami

Na druhej strane sa živočíšne zložky nachádzajú aj tam, kde by ste ich nečakali. Preto si pri nakupovaní musíte prečítať zloženie toho, čo si dávate do košíka. (A je celkom možné, že budete musieť úplne vyradiť to, čo ste mali radi.) Hrozí vám aj nedostatok niektorých dôležitých vitamínov, minerálov atď. Očakávajte aj viac problémov s jedlom vonku a odsudzujúcim stravovaním.

vegánske potraviny

Nedostatok dôležitých živín

Vegánske stravovanie má najväčšiu trhlinu v tom, že vám môže spôsobiť nedostatok niektorých živín nevyhnutných pre život. To sa môže časom prejaviť na vašom zlom zdravotnom stave. Z tohto dôvodu je vhodné poznať potraviny, ktoré môžu stabilizovať ich príjem. Prípadne vyskúšajte doplnky stravy, ktoré tieto látky obsahujú.

Venujte osobitnú pozornosť:

  • Iron
  • Vitamín B12
  • Vápnik
  • Vitamín D
  • Zinok
  • Omega 3 nenasýtené mastné kyseliny

Najlepšie vegánske potraviny

Ak práve začínate a neviete, čo robiť, určite vám pomôže zoznam vegánskych potravín, ktoré môžete použiť ako základ pre svoje recepty.

Patria sem huby, tofu, tempeh, zemiaky, baklažán, karfiol, orechy a semená, šošovica, fazuľa a iné strukoviny (napríklad cícer), červená repa atď.

vegánstvo prečo

Ak neviete, čo s nimi, skúste:

  • Falafel (z cíceru)
  • Kari s kokosovým mliekom a karfiolom
  • Cestovinový šalát so zeleninou (cestoviny však musia byť bez vajec)
  • Brownies s avokádom
  • Vegánska zmrzlina (z rastlinného mlieka)

Ak potrebujete nahradiť mäso v hamburgeroch, šošovica je skvelá a dajú sa z nej pripraviť mäsové guľky. (Navyše svojimi inovatívnymi receptami môžete pozitívne ovplyvniť stravovacie návyky ostatných ľudí vo vašom okolí.)

Ste zástancom vegánskej stravy, alebo si radšej doprajete od všetkého trochu?

Zdroje informácií

https://www.medicalnewstoday.com/articles/149636 – Všetko o vegánskej strave (anglicky)

https://www.verywellfit.com/health-benefits-and-risks-of-eating-vegan-4104567 – Výhody a nevýhody vegánstva (anglicky)

 

Vložiť komentár