Vyskúšajte tieto 4 zdravé recepty z karfiolu

Na prvý pohľad vyzerá karfiol ako nadýchaný oblak. Ale nie každému sa to páči. Pokiaľ nie je obalený zemiakmi a tatárskou omáčkou. Čo je skutočná kalorická bomba. Preto vám prinášame nové karfiolové recepty, ktoré vás presvedčia, že ho môžete do svojho jedálnička zaraďovať oveľa častejšie.

Recepty na karfiol sú veľmi rozmanité. Ľudia, ktorí sa rozhodli upraviť svoju zdravú stravu a chcú niečím nahradiť prebytočnú múku, o tom vedia. Verte alebo nie, ale často sa používa ako základ pre zdravú pizzu. A ani by ste o tom nevedeli.

Preto skúste zatnúť zuby a prekonať fakt, že karfiol je potrebné dôkladne nakrájať a uvariť. (Čo práve dvakrát nevonia.) Zistíte, že výrazne obohatíte svoj jedálny lístok a zároveň prospejete svojmu celkovému zdraviu.

recepty z karfiolu

V nasledujúcich riadkoch si predstavíme hviezdu s názvom karfiol a recepty z neho. Tak čítajte ďalej!

Aké sú zdravotné výhody karfiolu?

Hneď na začiatku sa zameriame na to, aké látky karfiol obsahuje. Obsahuje napríklad vitamín C, vitamín K, vitamín B6, mangán, horčík a fosfor. Obsahuje tiež veľa antioxidantov, ktoré sú dôležité v boji proti oxidačnému stresu, a vlákniny, ktorá prispieva k normálnemu tráveniu.

Keďže karfiol obsahuje len obmedzené množstvo kalórií, mal by si ho dopriať každý, kto sa zaujíma o chudnutie. Jeho pravidelná konzumácia tiež vedie k normálnemu spaľovaniu. V neposlednom rade obsahuje aj látky, u ktorých bol preukázaný pozitívny vplyv na prevenciu niektorých druhov rakoviny (rakovina prsníka, leukémia, rakovina kože, prostaty a hrubého čreva…) A ako sme už spomenuli, s jej pomocou možno ľahko nahradiť rôzne zdravé, ale aj problematické potraviny.

4 zdravé karfiolové recepty

Gratinovaný karfiol

Budete potrebovať: 590 ml mlieka, ¼ cibule, 1 bobkový list, 1 tymián, 75 g masla, 3 a ½ lyžice múky, 1 hlavu karfiolu, štipku soli, 85 g syra Gruyere, 1 lyžičku brandy, štipku kajenského korenia, čerstvo nastrúhaný muškátový oriešok, 70 g strúhanky, 1 lyžicu pažítky.

zdrave karfiolove recepty

Najprv predhrejte rúru na 200 °C. Potom si pripravte nádobu na pečenie s objemom 1,5 litra. (Stačí trochu viac.) V hrnci zohrejte maslo s cibuľou, bobkovým listom a tymiánom. (Tesne pod bodom varu.) Potom odstráňte z ohňa. V inom hrnci rozpusťte 30 g masla a vmiešajte doň múku. Za stáleho miešania zohrievajte dve minúty. Znova odstráňte z ohňa. Do mlieka pridajte zápražku a dobre ju premiešajte. Vráťte zmes na sporák a nechajte ju za občasného miešania variť 10 minút. Karfiol nakrájajte a dajte variť do osolenej vriacej vody. To by malo trvať približne 5 minút. Zlejte vodu a vložte karfiol do zapekacej misy. Mliečnu omáčku preceďte, ochuťte soľou, korením, muškátovým orieškom a kajenským korením, pridajte syr, brandy a 15 g masla a zalejte ňou karfiol. Vo zvyšnom masle rozmiešajte strúhanku, posypte ňou karfiol a pečte 25 minút.

Karfiolové pyré

Budete potrebovať: 1 hlavu karfiolu, 1 zemiak, 1 citrón, soľ a korenie, olivový olej.

Parný hrniec vložte do hrnca, zalejte ho vodou a na vrch dajte nakrájaný karfiol, ošúpané zemiaky a nadrobno nakrájanú citrónovú kôru. Osolíme, okoreníme, prikryjeme pokrievkou a necháme variť 15 minút. Keď je zelenina mäkká, vezmite tyčový mixér, nalejte do hrnca olivový olej (bez parného hrnca a vody) a rozmixujte hladkú zmes. Podľa potreby môžete pridať malé množstvo vody alebo soľ a korenie na dochutenie.

Karfiolová ryža

Budete potrebovať: 1 veľký karfiol, 3 PL olivového oleja, 1 cibuľu, soľ, 2 PL petržlenovej vňate, šťavu z ½ citróna.

Odrežte ružičky karfiolu a odstráňte čo najviac stonky. Potom ich rozdrvte ručne alebo pomocou kuchynského robota. (Zmes by mala pripomínať kuskus.) Vo veľkej panvici rozohrejte olej a opečte na ňom nakrájanú cibuľu. Keď je cibuľa zlatohnedá, pridajte karfiol.

Karfiol osolíme, aby sme mu dodali chuť. Potom ich 5 minút smažte. (Nezabudnite občas premiešať.) Nakoniec do karfiolu pridajte citrónovú šťavu a petržlenovú vňať a podávajte.

zdrave recepty z karfiolu

Karfiolová pizza

Budete potrebovať: 1 karfiol, ¼ šálky strúhaného parmezánu, 1 lyžičku talianskeho korenia, ¼ lyžičky soli, 1 vajce, 2 šálky strúhanej mozzarelly; omáčka na pizzu: 2 lyžice olivového oleja, 3 strúčiky cesnaku, 1 cibuľa, ½ šálky kuracieho vývaru, 1 kg konzervovaných paradajok, 1 lyžica hnedého cukru, 1 lyžica čili vločiek, soľ a korenie.

Rúru predhrejte na 220 °C. Veľký plech na pečenie tiež vyložte papierom na pečenie. Očistený karfiol vložte do mixéra a rozdeľte ho na jemnejšiu kašu. Karfiol vložte do žiaruvzdornej misy, prikryte ju a vložte na 4-6 minút do mikrovlnnej rúry. Medzitým si pripravte čistú kuchynskú utierku, do ktorej dáte karfiol vychladnúť.

Keď je karfiol dostatočne studený, pevne ho omotajte látkou a vytlačte všetku tekutinu. Potom ho vložte do misy a pridajte parmezán, korenie, soľ, vajce a 1 šálku syra mozzarella. Potom z tejto zmesi vytvorte základ na papieri na pečenie a vložte ho do rúry na 15 minút.

Počas pečenia pripravte omáčku. Na veľkej panvici rozohrejte lyžicu olivového oleja. Opečte v ňom cesnak a nakrájanú cibuľu. Keď je cibuľa zlatistá, pridajte do panvice vývar a nechajte ho zredukovať na polovicu. Do panvice pridajte nakrájané paradajky z konzervy, cukor, chilli a korenie. Varte pol hodiny. Nechajte vychladnúť a rozmixujte do hladka. Na karfiolový základ dajte omáčku a na ňu zvyšný hrnček mozzarelly. Podľa chuti pridajte talianske korenie a pečte ďalších 10 minút.

Prajeme vám dobrú chuť!

Zdroje informácií

https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-cauliflower – 8 dôvodov, prečo jesť karfiol (anglicky)

https://foodnetwork.co.uk/search/?q=healthy-cauliflower-recipes&utm_source=foodnetwork.com&utm_medium=domestic – Recepty z karfiolu (anglicky)

 

Vložiť komentár