Všetci poznáme avokádovú nátierku guacamole. Ale vedeliste, že sa dá pripraviť aj na mnoho iných spôsobov, z ktorých mnohé spestria vašu zdravú stravu? Ak chcete objaviť ďalšie recepty na najlepšie avokádové nátierky, ste na správnom mieste.
Napadlo vám niekedy vyskúšať avokádovú nátierku so syrom alebo zdravú avokádovú nátierku na hrianky? Ak nie, veríme, že nasledujúce recepty vo vás vyvolajú revolúciu, vďaka ktorej už nebudete obhajovať len obyčajné avokádo nakrájané na chlebe. Keďže sú tak jednoduché, zvládne ich aj úplný začiatočník.
Ak ste pripravení, začnime.
Avokádová nátierka s paradajkami
Budete potrebovať:
- 2 avokáda
- ½ šálky kokosového mlieka
- 1 šálka malých paradajok
- soľ, korenie
Najprv rozrežte obe avokáda na polovicu. Ošúpte ich a odstráňte kôstku. Dužinu nakrájajte na kocky a roztlačte ju vidličkou alebo rozmixujte v mixéri. Potom k avokádu pridajte nadrobno nakrájané paradajky, kokosové mlieko, soľ a korenie. Všetko spolu dôkladne premiešajte a podávajte so zeleninou alebo chlebom.
Avokádová nátierka s tvarohom
Budete potrebovať:
- 3 papriky jalapeño
- 3 avokáda
- 2 citróny
- 4 paradajky
- 1 cibuľa
- 2 šálky tvarohu
- 1 pohár omáčky salsa
- ½ polievkovej lyžice čerstvého drveného cesnaku
- soľ, korenie
Začnite prípravou jednotlivých ingrediencií. Papriky rozrežte a odstráňte stopky a jadierka. Z avokáda odstráňte šupku a vyberte kôstku. Cibuľu, paradajky, papriky a avokádo nakrájajte nadrobno.
V inej miske zmiešajte tvaroh, salsu, pretlačený cesnak, citrónovú šťavu, soľ a korenie a všetko dobre premiešajte. Nakoniec do tejto zmesi pridajte nakrájanú zeleninu a všetko dobre premiešajte. Táto nátierka sa najviac hodí na tacos alebo nakrájanú zeleninu. Alternatívne sa môže používať aj v rôznych mexických jedlách.
Avokádová nátierka s lososom
Budete potrebovať:
- 170 g filetov z lososa
- ½ čajovej lyžičky korenia
- 2 čajové lyžičky olivového oleja
- 2 najemno nakrájané šalotky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 avokádo
- 1 a ½ polievkovej lyžice smotanového syra
- 2 polievkové lyžice pažítky
- soľ, kajenské korenie
Filety posypte korením. Na panvici rozohrejte malé množstvo olivového oleja. Na miernom ohni orestujte mäso, šalotku a roztlačený cesnak. To by malo trvať približne 10 minút. Obsah panvice preložte do misky a nechajte asi 10 minút vychladnúť. Potom misku prikryte potravinovou fóliou a vložte ju do chladničky.
Keď je losos úplne studený, roztlačte ho vidličkou. Do misky pridajte nakrájané avokádo a citrónovú šťavu a obsah opäť dôkladne roztlačte. Nakoniec pridajte smotanový syr, pažítku, soľ a kajenské korenie. Na dochutenie môžete pridať trochu viac kôpru, ktorý sa zvyčajne podáva k lososovi.
Aký je váš obľúbený recept na avokádovú nátierku? Budeme radi, ak nám to napíšete do komentárov pod článkom.
Zdroje informácií
https://www.daisybrand.com/recipes/avocado-dip-208/ – Avokádová nátierka s tvarohom (anglicky)
http://www.himherandafork.com/creamy-avocado-tomato-spread/ – Avokádová nátierka s paradajkami (anglicky)
https://www.food.com/recipe/avocado-salmon-spread-423568 – Avokádová nátierka s lososom (anglicky)