Tekvicu si spájame s rozprávkou o Popoluške, keď v nej prišla na kráľovský bál. V poslednom čase mu však venujeme pozornosť aj v našich kuchyniach. Či už sa vám do rúk dostane maslová tekvica alebo tekvica hokkaido, vykúzlite z nej chutné a hlavne zdravé recepty. Príďte si niektoré z nich vyskúšať!
Tekvica je sezónna zelenina, ktorá k nám prichádza najmä na jeseň a začiatkom zimy. Mnohé odrody majú oranžovú farbu a trochu väčšiu veľkosť, ale môžeme vidieť aj širokú škálu iných farieb a tvarov, ktoré ľahko upútajú našu pozornosť medzi ostatnými druhmi zeleniny. Samozrejme, napriek obľúbenosti tekvice ju málokto z nás skúšal pripraviť. Nemajú teda jasnú predstavu o jeho chuti ani o tom, čo sa z neho dá vyrobiť.
Preto sme tu, aby sme vám povedali, ako na to!
Tekvica a jej vplyv na naše zdravie
Tekvica vás zaujme prinajmenšom svojím zložením a tým, ako môže prospieť nášmu celkovému zdraviu.
V tekvici nájdeme:
- Proteín
- Sacharidy
- Vlákno
- Vitamín A
- Vitamín C
- Draslík
- Meď
- Mangán
- Vitamín E
Železo a niekoľko ďalších látok. Medzi zdraviu prospešné látky patrí vysoký podiel antioxidantov, silnejšia imunita, normálne fungovanie zraku alebo podpora chudnutia. Preto by mal mať svoje miesto v každej zdravej strave. Aj keď si ho občas pridáte do smoothie.
4 diétne recepty z tekvice
Tekvicová polievka so zázvorom
Budete potrebovať: 2 plechovky tekvicového pyré, 3 šálky kuracieho vývaru, 1 plechovku hruškového džúsu, 1 šálku arašidového masla, 2 strúčiky cesnaku, 2 lyžice strúhaného zázvoru, 2 lyžice zelenej cibule, 1 lyžicu limetkovej šťavy, soľ, kajenské korenie.
Do hrnca dajte pyré, hruškovú šťavu a vývar. Keď tekutina začne vrieť, prikryte ju pokrievkou a varte na miernom plameni 10 minút. Potom dajte 1 šálku tekutiny do mixéra a rozmixujte ju s arašidovým maslom. Potom túto zmes nalejte späť do hrnca. Do polievky pridajte rozdrvený cesnak, nastrúhaný čerstvý zázvor, nadrobno nakrájanú cibuľu a limetkovú šťavu. Dochuťte soľou a kajenským korením a podávajte po 10 minútach varenia.
Tekvicová zmrzlina
Budete potrebovať: 800 ml plnotučného kokosového mlieka, 1 šálku javorového sirupu, 1 šálku tekvicového pyré, 1 a ½ čajovej lyžičky škorice, 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu, ½ čajovej lyžičky soli.
Všetky prísady vložte do mixéra a počkajte, kým nebudú mať jednotnú konzistenciu bez hrudiek. Zmes nalejte do zmrzlinovača a nechajte ju spracovať. (Druhou možnosťou je dať zmes do mrazničky, aby sa ochladila, a po niekoľkých hodinách ju pravidelne miešať, kým sa nestane kompaktnou zmrzlinou.)
Tekvicové lievance
Budete potrebovať: 2 a ¼ šálky ovsených vločiek, 1 a ¼ šálky nesladeného kokosového mlieka, 1 veľký banán, ½ šálky tekvice, ¼ šálky javorového sirupu, 1 vajce, ¼ čajovej lyžičky soli, 1 čajovú lyžičku škorice, 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu, 1 a ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva, kokosový olej
Všetky prísady zmiešajte v mixéri. Približne 1-2 minúty. Vo veľkej panvici rozohrejte kokosový olej. Po zohriatí v ňom pripravte lievance a smažte ich 2-3 minúty z každej strany. Ak chcete, podávajte s nakrájaným banánom, orechmi alebo iným obľúbeným ovocím.
Tekvicový chia puding
Budete potrebovať: ½ šálky pekanových orechov, 1 a ½ šálky tekvicového pyré, 1 a ½ šálky mandľového mlieka, 1 čajovú lyžičku škorice, ½ čajovej lyžičky sušeného zázvoru, ½ čajovej lyžičky muškátového orieška, štipku soli, ¼ šálky chia semienok
Pekanové orechy opražte na panvici. Po opečení ich zmiešajte s tekvicou, mandľovým mliekom, škoricou, zázvorom, muškátovým orieškom a soľou a rozmixujte vo výkonnom mixéri. Nakoniec túto zmes nalejte do misky s chia semienkami, všetko dôkladne premiešajte, vložte do chladničky a nechajte pôsobiť aspoň 3 hodiny.
Zdroje informácií
https://www.healthline.com/nutrition/pumpkin – 9 zdravotních účinků dýně (anglicky)
https://www.countryliving.com/food-drinks/g4588/healthy-pumpkin-recipes/ – 41 zdravých receptů z dýně (anglicky)