5 zdravých obedov, ktoré si zamilujete

Rýchly a zdravý obed je kľúčom k úspešnému chudnutiu. Nie každý má ale toľko fantázie, aby bol schopný metať nápady len tak od boku. A tak sa často stáva, že otáčate niekoľko jedál dokola, kým vás neprestanú baviť. S našimi receptami však zvládnete vykúzliť ľahké a zdravé obedy jedna dve!

Obed býva v našich končinách najvýdatnejším jedlom celého dňa. Rozhodne ale nie je v našom záujme zjesť pol kila rezňov so zemiakovou kašou a následne skončiť v horizontálnej polohe niekde na gauči. (Okrem úplného útlmu to nijako neprispieva nášmu pracovnému nasadeniu a figúre.) Preto nie je od veci, keď sa naučíte variť ľahká a zdravé jedlá, ktorá uspokojí vaše chuťové poháriky, ale zároveň budú šetrná k vašej postave.

Zdravé recepty na obed už čakajú. Pôjdete je vyskúšať?

Viete, ako by mal vyzerať zdravý obed?

pexels photo 1640769 scaled

Aspoň raz za život to zažil každý z nás. Ráno pribehnú do práce, pekelne sa sústredíme na pridelené zadanie a kútikom oka pri tom hypnotizuje hodiny. V bruchu nám začína škvŕkať čím ďalej viac a akonáhle to ide, vrháme sa na obed. Ten si doprajeme výdatný. Premýšľanie, ale napríklad aj behanie po rozľahlé hale totiž stojí veľa síl. Navyše, polovica práce nás ešte stále čaká, takže nie je v našom záujme, aby nám čoskoro zase vyhladli.

Aby ste sa neodbyli a zároveň ste sa cítili aj po obede svieže, doprajte si:

  • Poriadnu porciu čerstvej zeleniny
  • Kvalitné zdroje proteínov (vajcia, chudé mäso …)
  • Mliečne produkty (napríklad rôzne typy syra)
  • Menšie porcie prílohy (ryža, cestoviny, celozrnné pečivo …)
  • Ovocie miesto zákusku

Samozrejme, ak vám táto kombinácia príde divoká, môžete si ju prispôsobiť podľa vlastných preferencií a potrieb. Dôležité ale je, aby ste si do jedla nepridávali zbytočne veľké porcie sacharidov a škrobov. Namiesto toho si radšej dajte väčší kúsok chudého mäsa a veľkú misku šalátu.

5 tipov na zdravý obed

Šalát z mrkvy a reďkoviek

Budete potrebovať: 4 pozdĺžne nastrúhané mrkvy, 4 nakrájané reďkovky, 2 stonky krájaného zeleru, 1 nakrájanú repu, 1 hrnček žeruchy, 2 nakrájané pomaranče, ½ hrnčeka mäty; Na zálievku: 3 lyžice pomarančovej šťavy, 3 lyžice citrónovej šťavy, 1 lyžičku medu, 3 lyžice olivového oleja, soľ, korenie

Do misky dajte všetky ingrediencie na zálievku a vyšľahajte je metličkou. Nakrájanú zeleninu dajte do veľkej misy, pridajte ovocia a korenia, všetko prelejte pripravenou tekutinou a môžete podávať.

Cestovinový šalát s cícerom

Budete potrebovať: ¼ nakrájanej cibule, 2 lyžice červeného vínneho octu, 2 lyžice olivového oleja, ¼ plechovky cícera, 1 hrnček malých rozpolených rajčín, 2 lyžice rozpolených olív, 1 hrnček uvarených šupín, 1 a ½ hrnčeka rukoly, 2 lyžice syra feta, soľ , korenie

Pripravte si zálievku z nakrájanej cibule, vínneho octu, oleja, korenia a soli. Touto zmesou prelejte odkvapkanú cícer. Všetky ostatné ingrediencie zmiešajte dohromady a ozdobte ich cícerom s pripraveným dressingom.

Cuketové rezance na ázijský spôsob

pexels photo 237635 scaled

Budete potrebovať: ¼ hrnčeka krájaného koriandra, 3 lyžice ryžového octu, 1 lyžicu sezamového oleja, 2 lisované strúčiky cesnaku, 2 lyžičky rozdrvené pálivé papričky, 2 lyžičky cukru, 3 pozdĺžne nastrúhané cukety

Vezmite misku a dajte do nej koriander, ryžový ocot, sezamový olej, cesnak, papričku, cukor a trochu soli. Na tanier dajte nastrúhané cuketu, dôkladne ju obaľte v korenené zálievke a môžete hneď podávať.

Šalát s pečeným karfiolom

Budete potrebovať: 1 nakrájaný karfiol, 4 lyžice olivového oleja, 2 lyžice jablčného octu, 2 nakrájané jarné cibuľky, ½ hrnčeka restovaných nesolených mandlí, ¼ hrnčeka hrozienok, ¼ hrnčeka sušených brusníc, 1 a ½ hrnčeka rukoly, soľ, korenie

Nakrájaný karfiol dajte na plech vyložený papierom na pečenie a pokvapkajte ho olivovým olejom s trochou soli a korenia. Takto ho pečte na 220 ° C počas 25 minút. Medzi tým v miske zmiešajte ocot, zvyšok oleja, soľ a korenie. Následne pridajte cibuľku, mandle, hrozienka a brusnice. Hotový karfiol podávajte so šalátom a zálievkou.

photo 1590944392009 4ef14b5704c8

Rýchly sandwich s tuniakom

Budete potrebovať: 2 plechovky tuniaka, ½ hrnčeka majonézy, ⅔ hrnčeka nakrájaných fazule, 2 stonky krájaného zeleru, 1 lyžicu pažítky, pálivú papričku, niekoľko plátkov chleba

Zo všetkých ingrediencií (okrem chleba) urobte nátierku, ktorou ho natrite. Vložte do krabičky a máte hotovo.

 

Vložiť komentár