Raňajky sa považujú za najdôležitejšie jedlo dňa. A tí, ktorí ju vynechávajú, si spôsobujú zdravotné problémy a nekontrolovateľné priberanie. Je to len zastaraný mýtus, alebo je naozaj čo raňajkovať? Toto a mnoho ďalšieho nájdete v nasledujúcom texte.
Od detstva nám neustále vtĺkajú do hlavy, že každý deň sa začína raňajkami. Nie každý sa však riadi týmto heslom. Možno preto, že v čase budenia nie sú hladné a po násilne zjedenom jedle by im bolo nevoľno. Iní ju vynechávajú pre nedostatok času. Dôvody jej absencie v našom živote sú teda naozaj rôzne.
Na druhej strane, naše staré mamy hovorili, že na všetkom je zrnko pravdy. Čo to teda je?
Raňajky ako základ dňa
Raňajky sú pre mnohých ľudí dôležité z mnohých dôvodov. V prvom rade dodávame telu živiny po dlhšej prestávke, ktorú predstavuje spánok. Ako vieme, v tomto období prebieha regenerácia, ktorá si vyžaduje prácu so zásobami tela. Aby nám nechýbali, musíme ich čo najrýchlejšie doplniť. Raňajky nám tiež dodávajú energiu na optimálny výkon počas dopoludnia.
Keď sa nad tým zamyslíte, raňajky sú tiež spôsobom, ako do svojho jedálnička dostať viac ovocia, zeleniny, sacharidov a bielkovín. Lepšie tak splníte ich denné hodnoty. V neposlednom rade sa tiež hovorí, že ak budete raňajkovať, nepodľahnete prejedaniu a vlčiemu hladu v neskorších hodinách.
Čo jesť na raňajky?
Aby ste sa uistili, že výhody raňajok neprídu nazmar, je dôležité dobre si premyslieť, čo si dáte na tanier. (Radšej žiadne raňajky ako šišky alebo iné kalorické bomby.)
Správna voľba je:
- Vajcia
- Biely jogurt
- Ovsené vločky
- Semienka chia
- Bobuľovité ovocie (možno vo forme smoothie)
- Oriešky
- Zelený čaj
3 recepty na chutné a zdravé raňajky
Granola
Budete potrebovať: ½ šálky kokosového oleja, ¾ šálky javorového sirupu, 2 lyžice trstinového cukru, 1 čajovú lyžičku soli, 3 šálky ovsených vločiek, 1 šálku kokosových vločiek, ¾ šálky slnečnicových semienok, ¾ šálky tekvicových semienok.
Predhrejte rúru na 150 °F a vyložte plech papierom na pečenie. Vezmite misku a zmiešajte v nej kokosový olej, javorový sirup, cukor a soľ. Do tohto základu vmiešajte ovsené vločky, kokos a všetky semienka. Všetko dajte na plech a každých 15 minút zmes premiešajte. Granola by sa mala piecť 45-55 minút.
Avokádový toast s vajíčkom
Budete potrebovať: 5 PL olivového oleja, 2 vajcia, 2 krajce chleba, ½ ČL kari korenia, 1 avokádo, 2 PL limetkovej šťavy, ⅛ ČL soli, koriander.
Na panvici pripravte volské oká. V malom hrnci pripravte zmes s kari korením a olivovým olejom. Potom ho stiahnite z ohňa a odložte bokom. Avokádo roztlačte s limetkovou šťavou a soľou. Potom opečte dva krajce chleba, potrite ich kari pastou a olivovým olejom, na každý dajte vajce a posypte čerstvo nasekaným koriandrom.
Jednodňový chia puding
Budete potrebovať: 2 šálky ovsených vločiek, 4 lyžice chia semienok, 4 lyžice medu, rastlinné mlieko.
Zmiešajte ovsené vločky s chia semienkami. Pridajte med a rastlinné mlieko. Všetko dobre premiešajte (ak si trúfate, môžete celú zmes pretrepať) a uložte do chladničky. Ráno ozdobte ovocím a podávajte. (Pre lepšiu manipuláciu môžete chia puding pripraviť v jednotlivých miskách.)
Zdroje informácií
https://www.healthline.com/health-news/is-breakfast-good-or-bad-for-weightloss – Vplyv raňajok na zníženie hmotnosti(anglicky)
https://www.healthline.com/nutrition/12-best-foods-to-eat-in-morning – 12 zdravých potravín, ktoré sú vhodné na raňajky (anglicky)
https://www.goodhousekeeping.com/food-recipes/easy/g871/quick-breakfasts/?slide=0 – Recepty (anglicky)