5 + 1 zdravých receptov z cukety

Ak chudnete, najskôr si dosť strážite, čo pokladáte na tanier. V prípade, že vás trápi, že väčšina jedál obsahuje príliš veľa sacharidov a tukov, začleňte do svojho jedálnička cuketu. Ak neviete čo s ňou, môžete sa inšpirovať niektorým z našich 6 chutných receptov.

Keď sa niekoľko týždňov snažíme dodržiavať zásady zdravého jedálnička, posledné o čo stojíme je si dopriať nejakú kalorickú bombu, ktorá naše doterajšie úspechy zrazí späť k zemi. Správne by sme ale nemali ani hladovať. Ako teda uspokojiť požiadavky a potreby nášho tela a nenabrať ani gram tuku navyše? Napríklad tak, že sa zahryznete do lahodnej cukety.

Cuketa a chudnutie

cuketa a chudnutie

Cuketa je druh sezónnej zeleniny, ktorý sa pri letmom pohľade najviac podobá veľké uhorke. Na druhý pohľad vás vyvedie z omylu jej silnejšie telo a nápadne odlišný stonku. (Vedeli ste, že cuketa je po technickej stránke ovocie?) Na jedálničku Dietary sa potom ocitla preto, že v zhruba 220 g skrýva len 17 kalórií. (Obsahuje aj vitamín K, vitamín A, vitamín C, vitamín B6 a mnoho ďalších.) Čo z nej robí jednu z najmenej kalorických potravín. Tiež je v nej veľa vlákniny, takže vás dokáže celkom ľahko zasýtiť a pomôže vám s trávením.

5 + 1 zdravých receptov z cukety

Cuketová polievka – recept

Budete potrebovať: ½ nakrájanej cibule, 2 strúčiky cesnaku, 3 nakrájané cukety, 950 ml zeleninového vývaru, 2 lyžice nízkotučné kyslej smotany, soľ, korenie, nastrúhaný parmezán

Dajte do hrnca nakrájanú cibuľu, cesnak, cuketu a vývar a všetko priveďte do varu. Následne stiahnite plameň, hrniec zakryte pokrievkou a varte 20 minút. Stiahnite z plameňa, polievku rozmixujte mixérom a pridajte do nej kyslú smotanu. Okoreňte a osoľte a podávajte so strúhaným syrom.

Cuketová buchta – recept

Budete potrebovať: 130 g ražnej múky, 190 g špaldovej múky, 70 g proteínového prášku podľa chuti, 20 g kakaa, 1 prášok do perníka, 1 lyžičku sódy, erytritol, 700 g cukety, 3 vajcia, 100 ml vody, citrónovú kôru, 120 ml citrónovej šťavy, 90 g zemiakového škrobu, erytritol

recepty z cukety

Nastrúhajte cuketu. Medzi tým predhrejte rúru na 180 ° C a vytlačte citrónovú šťavu. (Nastrúhajte aj trochu jeho kôry.) K cuketě pridajte vajcia, vodu a citrónovú šťavu. V inej miske spojte všetky druhy múky, prášok do perníka, sladidlo, kakao a jedlú sódu. Ingrediencie z oboch misiek spojte. Cesto nalejte na plech s papierom na pečenie a nechajte ho piecť 50 minút. Po vychladnutí na buchtu nalejte polevu z citrónovej šťavy, zemiakového škrobu a sladidlá.

Zapečená cuketa – recept

Budete potrebovať: 1 a ½ hrnčeka nastrúhanej cukety, 1 vajce, ¼ hrnčeka nastrúhaného čedaru, ¼ hrnčeka Panko strúhanky, ¼ lyžičky sušenej bazalky, ¼ lyžičky cesnaku, soľ, korenie

Predhrejte rúru na 220 ° C. Vytlačte vodu z cukety a nechajte ju uschnúť. Následne ju v miske zmiešajte s vajcom, čedar, strúhankou, bazalkou, cesnakom a korením. Vyložte plech papierom a robte na ňom malé hrudky. Tie potom pečte po dobu 16-20 minút.

Cuketové špagety – recept

cuketové špagety

Budete potrebovať: 450 g mletého hovädzieho mäsa, 1 lyžičku korenia, 1 plechovku paradajkového pretlaku, 1 plechovku nakrájaných paradajok, 1 lyžičku bazalky, ½ lyžičky oregana, 1 lyžičku cesnaku, ½ lyžičky cibuľového prášku, ½ lyžičky tymianu, 3 cukiny

Rozpáľte panvicu s malým množstvom oleja a opečte na ňom opepřené hovädzie. (Zhruba 5-7 minút.) Následne k nemu pridajte pretlak, nakrájané paradajky a korenie. Nakrájajte Cuketové rezance, pridajte ich na panvicu a všetko spoločne varte po dobu 10 minút.

Cuketové karbonátky – recept

Budete potrebovať: 2 hrnčeky nastrúhanej cukety, 2 vajcia, ¼ nakrájanej cibule, ½ hrnčeka hladkej múky, ½ hrnčeka nastrúhaného parmezánu, ½ hrnčeka strúhanej mozzarelly, olej, soľ

Všetky ingrediencie zmiešajte v miske. Rozohrejte olej na panvici a pečte na ňom menšie Cuketové karbonátky.

Cuketové placky – recept

Budete potrebovať: 2 cukety, 1 strúčik cesnaku, 2 lyžice olivového oleja (rozdelené), 2 vajcia, ⅓ hrnčeka múky, 1 lyžičku prášku do pečiva, ⅓ hrnčeka strúhanej mozzarelly, ½ lyžičky soli, ½ lyžičky cibuľového prášku, ¼ hrnčeka strúhaného parmezánu

Krátko osmažte nastrúhanú cuketu. Nechajte ju vychladnúť a vytlačte z nej prebytočnú vodu. V mise zmiešajte múku, korenie a strúhané syry. Pridajte cuketu a vajcia. Rozpáľte olej na panvici a upečte na ňom jednotlivé placky. Podávajte s kyslou smotanou.

Vložiť komentár