Pizza je jedným z najobľúbenejších jedál súčasnosti. Existuje veľa druhov cesta na pizzu, ale málokedy sú zdravé. Z tohto dôvodu sa ľudia, ktorým nie je zdravý životný štýl ľahostajný, často obracajú na zdravšie alternatívy, ktoré ich telu dodajú živiny a znížia množstvo skonzumovaného tuku. Dnes vám predstavíme pizzu s jogurtovým základom.
Ak sa zaujímate o zdravé varenie, určite ste si všimli, že niektorí ľudia pripravujú základ na pizzu z karfiolu. Alebo iná nízkokalorická zelenina. Čoraz častejšie sa však na stole objavuje aj recept na zdravú pizzu z jogurtu. Okrem toho, že cesto často obsahuje len dve zložky, môžete naň dať aj iné zdravé potraviny. Vďaka tomu budete mať pocit, že si vychutnávate niečo nezdravé, čo však zároveň výrazne nenaruší váš tvrdý cvičebný (alebo redukčný) režim.
Ako na to?
Zdravá jogurtová pizza
Budete potrebovať:
- 300 g hladkej múky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- ½ čajovej lyžičky soli
- 300 g prírodného jogurtu
- 400 g nakrájaných paradajok
- 1 čajová lyžička pizza byliniek
- 2 štipky cukru
- 1 strúčik cesnaku
- 200 g syra mozzarella
- Soľ a korenie
Začnite predhriatím rúry na 200 °C. Medzitým si pripravte omáčku tak, že vo veľkom hrnci zohrejete nakrájané paradajky (najlepšie z konzervy) s bylinkami a trochou cukru. Potom pridajte olúpaný a nadrobno nakrájaný cesnak a všetko varte asi 10 minút. Tento krok dokončite pridaním soli a korenia do paradajkovej zmesi.
Potom vypracujte cesto, ktoré pripravíte zmiešaním múky, prášku do pečiva a soli. V strede suchých prísad urobte jamku a vlejte do nej jogurt, ktorý dôkladne zapracujte do suchého základu.
Aby sa vám s cestom ľahšie pracovalo, položte ho na jemne pomúčenú pracovnú plochu a dôkladne ho vypracujte. Potom ho rozdeľte na štyri menšie bochníky. Z nich pripravte základ na pizzu. Každé koliesko položte na samostatný plech vyložený papierom na pečenie. Každú pizzu vložte do rúry na približne 3-4 minúty.
Po chvíli otvorte rúru a cesto na pizzu otočte na druhú stranu. V tejto chvíli je čas aj na základňu a zdobenie. Každé koliesko potrieme veľkým množstvom paradajkovej omáčky a ozdobíme syrom mozzarella. Nezabudnite tiež pridať soľ a korenie a pokojne posypte pizzu ďalším korením.
Takto pizzu pečte ešte asi 5 minút. Pred podávaním môžete každé kolo ozdobiť ďalším syrom mozzarella a lístkami čerstvej bazalky.
Skúšali ste niekedy alternatívne cesto na pizzu? Ak áno, ako ste s ním boli spokojní? Bolo lepšie ako pôvodné cesto na pizzu, alebo ste si naň museli zvyknúť?
Zdroje informácií
https://www.bbc.co.uk/food/recipes/quick_cheats_pizza_88026 – Pizza bez droždia (anglicky)