Jojo efekt: Spoznajte svojho nepriateľa a konečne ho porazte

Veční dietári by vám odprisahal, že ich diéta naozaj fungovala. Jediná vec, ktorá pokazila výsledky ich snaženia bol jojo efekt, ktorý im počas chvíle vrátil všetky kilá navyše. A možno ich pár dokonca aj pridal. Naozaj je ale jojo efekt niečo, čo nedokážeme ovplyvniť? Alebo ide len o výhovorku tých, ktorí nevedia, ako na zdravé chudnutie?

O jojo efektu sa toho už povedalo celkom dosť. Človek by teda mohol získať celkom oprávnene pocit, že už vieme, ako mu po chudnutie zabrániť. Opak je ale pravdou. Kým budú ľudia hazardovať so svojím zdravím a budú spoliehať na extrémne diéty, zrejme s ním budeme bojovať až do skonania vekov.

Aby ste sa nedostali do večného kolobehu priberanie a chudnutie, urobte si chvíľku času a pokúste sa jojo efekt pochopiť. Akonáhle do neho preniknete, zistíte, že ho možno poraziť niekoľkých dobre uváženým krokmi. A každé vaše chudnutie bude končiť úspechom.

Čo by ste teda mali o jojo efektu vedieť?

Čo je jojo efekt?

Jojo efekt je jav, ktorý sa väčšinou objavuje niekoľko týždňov po skončení diéty, alebo iného (mnohokrát radikálneho) chudnutie. To môže byť úspešné, ale po návrate k normálnemu životnému rytmu sa vám nevhodnou životosprávou začnú vracať všetky kilá späť. Takže si svoju novú postavu veľmi neužijete.

Dôvody, prečo k nemu dochádza existujú dva. Prvým z nich je strata svalov a pokles výkonu vášho metabolizmu, ktorý má vplyv na spaľovanie tuku. Tým druhým je prejedanie a zlá životospráva. (Dietary má pocit, že si môže nadbytočný príjem kalórií v pokoji dovoliť.)

Čo ho spôsobuje

pexels photo 4021994

Aj keď sa zdá, že sme príčiny jojo efektu popísali v predchádzajúcich odsekoch dostatočným spôsobom, pravda je taká, že ide o celkom dômyselný proces nášho tela, ktorému je potrebné porozumieť do hĺbky.

Ak je jojo efekt spôsobený veľkým znížením kalorického príjmu, s veľkou pravdepodobnosťou schudnete kvôli strate svalovej hmoty. (Z toho dôvodu nejde keto diéta a jojo efekt dohromady, pretože svaly chránite zvýšeným príjmom bielkovín.) Tá zvyšuje rýchlosť metabolizmu, pretože je pre telo (z hľadiska jej výživy) náročné ju udržať. Akonáhle jej pomer klesne, spomalíte si spaľovania a pri návrate k vašej bežnej dennej strave začnete vŕšiť nový tuk na stále úradujúci tukové tkanivo. Niet sa potom čomu diviť, že kilá naskakujú omnoho rýchlejšie a vo finále vážite ešte viac ako predtým.

Niekedy je ale jojo efekt výsledkom depresie, počas ktorej dietár poľavuje vo svojom stravovacom režime a začne sa v dôsledku svojej zhoršenej nálady pozvoľna prejedať.

Ako sa mu vyhnúť

Aby už u vás jojo efekt nemal žiadnu šancu, začnite na neho myslieť už na začiatku chudnutie. Namiesto toho, aby ste sa snažili redukovať svoju váhu hladovkou, stavte na vyvážený jedálniček, pohyb a na dobre nastavený kľudový režim.

Predovšetkým sa snažte:

  • Vybudovať si svalovú hmotu (dobrá treba keto diéta, pretože ketóza a jojo efekt nejdú úplne dokopy)
  • Pravidelne jesť
  • Jesť potraviny a jedlá, ktoré nemajú vysokú kalorickú hodnotu (a tým pádom ich môžete zjesť pokojne viac)
  • Mať pod kontrolou svoj príjem tukov a nezdravých pochúťok
  • Mať pod kontrolou, koľko toho cez deň zjete
  • Nebyť v strese
  • Stanoviť si reálne ciele

pexels photo 566566 1 scaled

Uvedomte si, že bez celkovej harmonizácie vášho tela a mysle sa môžete snažiť akokoľvek, ale k dlhodobému udržaniu váhy zrejme nedôjde.

Zo začarovaného kruhu vystúpite iba tak, že telu dáte dosť bielkovín, ktoré ochránia svaly a navodí stav ketózy. To ale vyžaduje, aby ste z jedálnička škrtli škroby a prebytočný cukor, ktorý funguje len ako rýchly zdroj energie, ale reálne nemá žiadnu výživovú hodnotu. Medzi tým nájdite cvičenia, ktoré vás bude dlhodobo baviť. Vôbec nezáleží na tom, či si zvolíte pravidelné prechádzky, tanec, posilňovanie alebo napríklad beh. Ide len o to, aby ste sa na neho tešili a začali ho brať ako súčasť vášho života.

photo 1536922246289 88c42f957773

Veľmi dôležitý je aj odpočinok a stanovovaní si reálnych cieľov, ktorých možno v určitom časovom horizonte dosiahnuť. (Čo myslíte? Je možné zdravo schudnúť 50 kilogramov za mesiac?) Aby ste neboli v strese z toho, že nevidíte výsledky, vykašlite sa na váženie a namiesto toho si kúpte dobrý krajčírsky meter a merajte objemy. (Pas, boky, ruky, stehná …) Veľa pomáha aj fotenie postavy po týždňoch a následnej porovnávanie fotiek. (Zrazu si všimnete i malých zmien, ktoré ste predtým prehliadli.)

Hlavne buďte v pokoji!

Jeho vplyv na naše zdravie

pexels photo 1640771 scaled

Ak sme vás ešte stále nepresvedčili o tom, že je držanie pochybných diét, ktoré vás nútia jesť len jablká, kapusta alebo piť tri ovocné / zeleninové nápoje denne nezmysel, mrkneme sa na to, aké má jojo efekt negatívne účinky.

Okrem toho, že sa vám spomalí metabolizmus je možné, že náhly prírastok tuku spôsobí stukovatenie pečene. Tiež vám bude hroziť väčšie riziko cukrovky 2. typu, ktorá súvisí so zlým stravovaním a nevhodným životným štýlom. Nezabúdajte ani na to, že ide o obrovský nápor na srdce, ktoré môže byť náchylnejší k náhlym srdcovým príhodám. Kilá navyše sú často spájaná aj s vyšším krvným tlakom, ktorý často vedie k infarktu.

Ako teda vidíte, vyhnúť sa jojo efektu má pre vás jednoznačne zmysel.

 

Vložiť komentár